Glitter & Glamour: De Hollywood Regency Stijl

Gepubliceerd op 21 april 2021 om 13:28

 

Inleiding 

Het is waarschijnlijk niemand ontgaan maar goud, glas, glitter en glamour is weer helemaal hot in het interieur! Deze glamour in het interieur wordt ook wel de Hollywood Regency stijl genoemd. Wij als vintage liefhebbers zijn er ook helemaal dol op!

Toen het goud zoeken eenmaal lekker ging hebben wij een breed scala aan producten weten te scoren die in deze Hollywood Regency stijl passen. Hoewel sommige van deze meubels of (stijl) als ordinair of als maffia gecategoriseerd wordt (door onze vader bijvoorbeeld), zijn deze meubels toch wel heel erg bijzonder en heeft deze stijl ook een echte historische achtergrond. Nu moet ik bekennen dat wanneer je al deze meubels bij elkaar zet en je verblind wordt door al het goud en glas, je wel kan concluderen dat je deze glamour stijl enigszins wel met enige mate moet toepassen, tenzij je uiteraard juist voor een interieur a la maffia wilt gaan ;). Maar wanneer je deze tafels, dierenbeelden, spiegels en side-tables, op een goede manier styled en combineert met wat rustigere tinten geeft dit een mooie luxueuze uitstraling, a la de Hollywood 50’s.

Vandaag de dag wordt deze interieur trend gecombineerd met moderne en strakke stijlen. In menig interieur zie je een keramieken panter shinen, en worden grote gouden spiegels de eye-catchers van het interieur. In deze blog duiken we in de trend van de Hollywood Regency en kijken we waar deze is ontstaan en hoe deze is gegroeid. Daarnaast kijken we naar hoe deze stijl vandaag de dag nog steeds als tijdloos kan worden gerekend.

 

                                Figuur 1: Hollywood Regency Interieur (Overgenomen van Greayer, z.d.)

 

 

 Figuur 2: Hollywood Regency Interieur (Overgenomen van Greayer, z.d.)

 

Hollywood Regency

Hollywood Regency ook wel “Regency Moderne” genoemd, is een stijl die zowel tot het interieur als tot architectuur gerekend kan worden. De kenmerken hiervan zijn het grootse gebruik van felle kleuren en contrasten gecombineerd met goud, metalen en glazen accenten.

De Hollywood regency stijl wordt gedateerd tussen 1920 en 1950, wat ook wel de Gouden eeuw van Hollywood wordt genoemd. Hier gingen de Hollywood filmsets bekend staan om hun luxueuze uitstralingen. Deze luxe glamour vibes werden uiteindelijk overgenomen in de interieurs van de elite in Hollywood en veroverde daarna de rest van de wereld.

Twee pioniers die deze Hollywood stijl in hun eigen interiors tentoonstelde waren:  William Haines en Dorothy Draper. William Haines (1900-1973) begon als succesvolle acteur, maar was altijd al geïnteresseerd in huizen en interieur. Daarnaast had hij zelf een antiek winkeltje In Los Angeles! Gaandeweg begon hij steeds meer interieur klusjes te doen wat zich uiteindelijk ontwikkelde in grootschalige interieur design projecten voor de huizen van de sterren (Johnson, 2015).

                                                                              Figuur 3: Sunnylands, interieur door William Haines, een gemeenschappelijke plek voor Politici, elite en bekende filmsterren (overgenomen van Fiorito, 2018).                                                                                               
                                                                                                    

 

 

                                 Figuur 4: The West Sitting Hall, Interieur door William Haines,  gebruikt als
                                                 woonkamer door de Reagans in het Witte Huis (Overgenomen

                                                 van Fiorito, 2018)

Figuur 5:. Nancy en Ronald Reagan in de Master bedroom van het Witte Huis (Overgenomen
                 van Fiorito, 2018).


Dorothy Draper

Dorothy Draper (1889-1969) is de founder van de naam ”Hollywood Regency”. Dorothy was een Amerikaanse interieur designer. Draper kon ook wel gekenmerkt worden als de anti-minimalist. Haar doorbraak was in 1930 wanneer zij het Carlyle Hotel op de Madison Avenue in Manhattan had heringericht.  Een ander groot bekend project was het Greenbrier Hotel in West Virginia.

 

Glitter & Glamour: De Hollywood Regency Stijl

                                          Figuur 6: Dorothy Draper, Hal voor de Greenbrier Hotel West Virginia

                                                         (Overgenomen van Harmon, 2016).

Glitter & Glamour: De Hollywood Regency Stijl

Figuur 7: Dorothy Draper, Lobby voor de Greenbrier Hotel West Virginia (Overgenomen van                        Harmon, 2016).


Stijlkenmerken

Het belangrijkste kenmerk van deze stijl is glamoureuze uitstraling. Een weelderige indeling met rijke texturen en overvloedige indelingen. Ook grote contrasten in het kleurpalet, theatrale settings en veel glamour achtige motieven zijn kenmerkend voor deze stijl. Ook wordt de vergelijking met Art-Deco wel eens genoemd, de lijnen zijn strak maar er wordt toch gebruik gemaakt van veel decoratieve details maar dan meer in overvloed. Hollywood Regency is glitter en glamour in combinatie met lak, chroom en spiegel-en glaswerk. De stijl wordt gekenmerkt door frivole uitingen, extravagante details, maar toch strakker dan barok of rococo. Contrasterende kleuren, van roze tot turquoise en van donkere tot lichte kleuren. Grote (gouden) spiegels,  gecombineerd met enorme dressoirs en chique side-tables. Dierenprints, zoals zebra, cheetah, slangenhuid, maar ook bloemenmotieven bedekken de muren!

Tegenwoordig zie je steeds meer dat deze interieur stijl nog steeds wordt toegepast. Ook zien wij veel dat strakke moderne interieurs worden aangevuld met een enkel meubel, beeld of spiegel dat tot de categorie Hollywood Regency gerekend kan worden.
 

                                                                                                Figuur 8:. Hollywood Regency gemixt met modern (Overgenomen van Koenders, 2016)

 

Wij proberen toch elke maand, zeker een aantal nieuwe items te scoren die in deze trend meegaan. De messing salontafels die vaak zijn afgewerkt met glas, passen mooi in deze stijl. Ook proberen wij altijd een aantal mooie opvallende spiegels te scoren, die elk interieur een goede boost kunnen geven. Ons laatste project die perfect aansluit in de Hollywood-Regency stijl zijn de keramieken tijgers, panters en leeuwen die met zijn mooi afgewerkte opvallende posturen en kleuren een super toffe unieke boost aan je interieur geven. Wij hopen dat de Hollywood Regency stijl in de toekomst nog steeds een trend blijft en dat wij met het oog op de historie, deze glamour style met onze producten in ere kunnen blijven houden. 

Zie hieronder een aantal items in de Hollywood Regency Stijl die wij nog beschikbaar hebben! Klik op de afbeelding om naar de productpagina te gaan!

 

Bronnenlijst

Fiorito, J. (2018) Legends of Design: Billy Haines [Online Afbeelding]. Geraadpleegd 14 april, 2021.

Greayer, R. (z.d.) What Defines Hollywood Regency [Online Afbeelding]. Geraadpleegd 14 april, 2021, op https://inspirationdesignbooks.com/blog/style/what-defines-hollywood-regency/

Harmon, T. (2016) Dorothy Draper’s Enduring Legacy at The Greenbrier [Online Afbeelding]. Geraadpleegd 14 april, 2021, op https://www.victoriamag.com/dorothy-drapers-enduring-legacy-greenbrier/

Johnson, M. (z.d.) Design Style 101: Hollywood Regency. Geraadpleegd 14 april, 2021, op https://abeautifulmess.com/design-style-101-hollywood-regency/

Koenders, L. (2016) Hollywood Regency; voor het beetje ‘swagger’ in je interieur! [Online Afbeelding]. Geraadpleegd 14 april, 2021, op https://www.woontrendz.nl/hollywood-regency-voor-het-beetje-swagger-in-je-interieur/


 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.